Spelsystem Lången

Om du är den typen av spelare som gillar att styra dina spelobjekt själv, så är Lången något för dig. Medan de flesta andra spelen i Svenska Spels katalog har förbestämda matcher på kupongen, som Stryktipset och Bomben, låter Lången dig välja matcher ur ett stort urval efter eget huvud. Det innebär att du i lugn och ro kan göra din egen research och hitta guldkorn i de lägre divisionerna eller i utlandet. Det är också där som de mest spännande oddsen brukar finna – men det är också där som risken att åka på en riktig nit är som störst. Det enda kravet för att du ska kunna spela på matchen är att Svenska Spel har med den på sin Lången-lista. Den brukar vara bred och inkludera många olika sporter och ligor, med alltifrån division I-ishockey till portugisiska fotbollsligan.

Varje spelare har sitt eget tillvägagångssätt för att kunna gå plus på Lången-spelandet i längden. Det finns framför allt en skiljelinje som delar upp spelarna i två grupper: de som satsar på lägre odds och högre insatser, samt de som satsar på högre odds och lägre insatser. Många spelare som har bettingen som levebröd eller seriös hobby menar att det enda sättet att vinna pengar i längden är att hålla sig kring lite säkrare matcher. Det innebär att man försöker hitta en match där ett lag ser ut att vara starkare än det andra laget till ett odds som känns acceptabelt. Fördelen med det här systemet är att vinsterna kommer in regelbundet och chansen att vinna är hög. Nackdelen är givetvis att förlusterna blir desto mer kännbara när man ökar insatserna. En skräll kan leda till ett djupt hål i kassan om man inte är försiktig.

Den andra spelartypen hävdar istället att det verkliga spelvärdet finns i att spela emot favoriterna. Eftersom Svenska Spel ofta väljer en favorit i matcherna kan en duktig spelare hitta överodds när det kommer till det andra laget. Det kan handla om oväntade skador på nyckelspelare hos favoriterna eller att de helt enkelt har övervärderats av oddssättarna. När det handlar om odds på fyra eller fem gånger pengarna är det förstås en risktagning, och därför är insatserna mestadels ganska blygsamma. Vid vinst blir det därför en bra procentuell avkastning på pengarna, men att tippa rätt vid så pass höga odds kräver mycket tur och skicklighet.

En annan vanlig skillnad i system är att välja mellan singlar och kombinationsspel. Ett singelspel innebär att man bara spelar på en match – som att sätta en etta i match A. Ett kombinationsspel innebär att man väljer ut flera matcher och sätter ihop en kombination av förväntade utfall. Det innebär att du kan tippa en etta i match A, ett kryss i match B och en tvåa i match C. Eftersom en sådan kombination är betydligt svårare att sätta multipliceras oddsen med varandra för att få fram ett totalodds. Vissa spelare väljer att aldrig spela på kombinationsspel eftersom det innebär större risker att förlora medan andra anser att det är där som det verkliga spelvärdet finns.