Travsporten är stor i Sverige och svenska ekipage har också gjort bra ifrån sig internationellt. De flesta känner nog till att ett travlopp går ut på att köra en häst med sulky på en bana efter olika distanser. Det allra största loppet i svenska travsammanhang är Elitloppet, vilket har kommit till att bli något av en folkfest. Folk reser från hela landet för att heja fram just sin favorithäst. Många satsar gärna en slant på favoritekipaget. Att spela på travsport handlar om att välja ut ett vinnande ekipage i ett givet lopp och satsa pengar på att detta ska vinna. Ju mer kunskap man har om de deltagande ekipagen desto större chans att man prickar rätt.
Spel på travsport
Det finns en lång rad olika spel att välja på. Dessa brukar delas in i två kategorier; spel på vinnande ekipage och spel på slutposition, det vill säga att man ska välja ut de ekipage man tror ska sluta etta, tvåa och ibland trea i loppen. Det i särklass populäraste travspelet i Sverige är V75, vars lopp körs på lördagseftermiddagar.
Hur stor vinstsumman blir beror på hur många som spelar på loppen och vilka odds de vinnande ekipagen har. Oddsen beror på hur spelarnas insatser fördelas bland ekipagen. Ju fler som satsar på att ett visst ekipage ska vinna, desto lägre blir oddset. Prispengarna fördelas mellan de spelare som satsat på vinnaren. Ju färre spelare som prickat rätt, desto högre blir vinstsumman för var och en av dessa spelare.
Travvinster är skattepliktiga. En del av skatten går till staten och en del går tillbaka till hästnäringen.
Så går travloppen till
Ett travlopp startas på två olika sätt – autostart eller voltstart. Voltstart är när ekipagen snurrar runt i cirklar på startbanan. Ett av dessa är i täten vid varje volt och när startkommandot kommer ger sig hästarna i väg längs banan. Vid autostart ställs ekipagen upp i två rader efter en sakta rullande bil med staket där bak. Det är åtta ekipage i första raden bakom staketet och fyra i raden bakom. Bilen ökar farten enligt ett bestämt schema och vid startlinjen kör den ifrån hästarna, som alltså är springande redan när starten går.
Efter start lägger sig i regel ett ekipage i ledning på innerspåret medan övriga som regel fördelar sig i två filer bakom och bredvid ledarekipaget medan loppet fortskrider.
De tre distanser som oftast körs är 1640 meter, 2140 meter och 2640 meter. Hästarnas egenskaper är väldigt avgörande för utgången. De som är snabba och hetsiga når bäst resultat på kort distans medan starka och uthålliga presterar bäst i de längre loppen. Därför presterar de flesta hästar olika bra på olika distanser.
För att maximera sina chanser att hitta vinnarhästen tittar spelarna också på en rad andra aspekter, bland annat:
- Hur de deltagande hästarna presterat i de senaste loppen
- Kuskarnas form
- Hästarnas förmåga att starta snabbt och ta täten
- Hur långt upploppet är
- Hur hästarna presterat i sina startpositioner i tidigare lopp
- Om det finns med hästar som vilat från tävlingar. De flesta hästar behöver köra några lopp och komma upp i matchtempo för att kunna prestera på topp.
- Om de rest långt för att delta i loppet. Detta kan påverka deras mat- och vattenintag.
- Om några av dem har startat för tätt och kan vara trötta
- Om någon av dem nyligen tillfrisknat från sjukdom, fått vaccinering eller har avmaskats.
Den här typen av information kan spelarna få genom att ta del av hästarnas statistik som finns hos bland annat ATG och STC. De kan också läsa dags- och kvällstidningarnas travnyheter och titta på expertintervjuer på TV eller internet.