Gratis travsystem

Det finns många bra system för att öka sina vinstchanser när man spelar på trav. Dessa brukar kallas reducerade system. Poängen med dessa system är att man sorterar bort rader som ger dåligt betalt vid vinst. Med rätt reducering minskar man på det sättet systemets radantal mer än vinstchansen.

 De flesta spelare använder sig av olika datorprogram för att förenkla och snabba upp sin reducering. De flesta kostar en slant, men det finns också ett par kostnadsfria verktyg som vi ska titta lite närmare på nedan.

Först tar vi ett exempel på hur ett enkelt reducerat travsystem kan se ut. Ett sådant kan man lätt konstruera själv utan hjälp av datorprogram.

I lopp nr 1 deltar häst nr 1. Den är inte en av favoriterna men dess vinstchans är ändå så pass hygglig att vi tycker den är värd att satsa på. Vi väljer att placera denna häst i vår utgångsgrupp för detta lopp.

I lopp nr 2 hittar vi två potentiella skrällar, häst nr 1 och 2. Vi bedömer båda som klart spelvärda och lägger dem i utgångsgruppen för detta lopp.

I båda loppen ovan tar vi sedan med flera andra hästar med potential att vinna men som inte är fullt så spelvärda och lägger dessa i så kallade B-grupper. Detta är hästarna 2, 3, 4, 5 och 6 i lopp nr 1 och hästarna 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 och 10 i lopp nr 2.

Detta ger oss två kuponger som skulle se ut så här:

Kupong 1: Häst nr 1 är spik i lopp nr 1 och i lopp nr 2 satsar vi på hästarna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 och 10. Totalt spelar vi här 1 x 10 = 10 rader.

Kupong 2: Här satsar vi på hästarna 2, 3, 4, 5 och 6 i lopp nr 1 och hästarna 1 och 2 i lopp nr 2. Totalt spelar vi 5 x 2 = 10 rader.

Med detta system spelar vi således 20 rader istället för de 6 x 10 = 60 rader som vi skulle ha spelat om vi hade lämnat in en kupong med spel på samtliga sex hästar i lopp nr 1 och samtliga 10 hästar i lopp nr 2. På detta sätt har vi nu reducerat den totala kostnaden för vårt spel till en tredjedel och får ändå med alla de hästar vi verkligen tror på.

Ett program som är populärt hos många spelare är Hjälp På Traven. Det är dessutom ett av de billigaste som finns på marknaden och kostar endast 299 kr per år. De har även ett webbaserat reduceringsverktyg kallat HPT Online. Detta program kan man prova på helt kostnadsfritt i 30 dagar.

Ett annat mycket populärt program är Copéma. Detta kan man använda kostnadsfritt för att skapa reducerade system. För att även kunna lämna in sina system med direkt filöverföring till ATG eller göra egna utskrifter måste man dock registrera programmet med en licensnyckel som kostar 100 kr per år. Programmen för V65 och V64 blir automatiskt fullversioner vid registrering för V75. Programmen för V86 och V5 är däremot gratis även som fullversioner.