Reducerade Travsystem

För att öka sina vinstchanser på travspel kan man spela så kallade reducerade system. Rätt använda är dessa fullständigt överlägsna. Poängen med systemen är att sortera bort rader som ger dåligt betalt vid vinst. Om man reducerar på rätt sätt minskar systemets radantal mer än vinstchansen.

Här följer ett exempel på hur ett reducerat travsystem kan se ut:

I lopp nr 1 deltar häst nr 1. Den är inte en av favoriterna men dess vinstchans är ändå hygglig och oddset är bra. Vi väljer att satsa på endast denna häst i vår utgångsgrupp för detta lopp.

I lopp nr 2 däremot finner vi de båda potentiella skrällarna, häst nr 1 och 2, som båda är klart spelvärda. Vi lägger därför bägge dessa i utgångsgruppen för loppet.

 I båda loppen tar vi sedan med flera andra hästar med potential att vinna men som vi inte tycker är så spelvärda i våra så kallade B-grupper. Dessa utgörs av hästarna 2, 3, 4, 5 och 6 i lopp nr 1 och hästarna 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 och 10 i lopp nr 2.

Kupongerna skulle således se ut så här:

Kupong 1: Häst nr 1 som spik i lopp nr 1 och hästarna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 och 10 i lopp nr 2. Således 1 x 10 = 10 rader.

Kupong 2: Hästarna 2, 3, 4, 5 och 6 i lopp nr 1 och hästarna 1 och 2 i lopp nr 2. Således 5 x 2 = 10 rader.

Summa summarum spelar vi nu 20 rader istället för de 6 x 10 = 60 rader som det skulle ha blivit om vi endast hade lämnat in en kupong och där satsat på samtliga sex hästar i lopp nr 1 och samtliga 10 hästar i lopp nr 2. På detta sätt ha vi nu reducerat ner vår kostnad till en tredjedel och får ändå med samtliga hästar vi verkligen tror på.

Programvaror för reducerade travsystem
Det finns många bra programvaror för reducering som underlättar och snabbar upp arbetet väsentligt. De flesta programmen går att köpa till mycket överkomliga priser. Inköpskostnaden har man snart tjänat in om man använder programmet korrekt.

Jokersystemet är det mest omfattande och av många även ansett som det bästa datorprogrammet som finns på marknaden för reducering av spel på trav. Det kan användas till samtliga streckspel (V75, V86, V65, V64, V5, V4, V3, DD, LD och Trio) och man erbjuds en lång rad olika möjligheter att reducera sitt system på det sätt som känns bäst.

I det långa loppet ökar Jokersystemet våra chanser att vinna, och det rejält. Det är knappast någon slump att många av de spelare som har vunnit miljonvinster genom åren har använt sig av just Jokersystemet.

Abcranken är en onlinetjänst för att spela reducerade system på V75, V65, V64 och V4. Då tjänsten är helt internetbaserad kan man enkelt nå den överallt oavsett om man spelar från hemmet, på jobbet eller på resande fot. Det enda man behöver är en dator med internetanslutning.

Ett tredje program som är populärt hos många spelare är Hjälp På Traven. Det är dessutom ett av de billigaste som finns på marknaden och kostar bara 299 kr per år. De erbjuder också ett webbaserat reduceringsverktyg kallat HPT Online.