Travsystem V65

V65 är den verkliga klassikern bland ATG:s travspel. Det första loppet kördes den 18 augusti 1974. På den tiden kördes alltid loppen på Solvalla. Under de kommande 19 åren förblev V65 ATG:s stora flaggskepp. Loppen arrangerades varje lördag och räknades som veckans huvudevenemang på tävlingsschemat. I samband med att V75 introducerades 1993 började intresset för V65 sjunka. V65-lopp körs dock fortfarande upp till 5 gånger varje vecka.

Det finns flera olika sätta att spela på V65. Man kan spela på plats på den aktuella travbanan, hos något av Sveriges cirka 2000 spelombud eller via nätet på ATG:s webbplats.

Spelet går ut på att pricka in de vinnande ekipagen i sex olika lopp. Kupongen som man fyller i omfattar alla sex lopp och här ska man välja ut det eller de ekipage man tror har störst vinstchans i respektive lopp. Vid var och en av dessa placerar man ett streck. Därefter summeras antalet rader vilket motsvarar antalet streck i respektive lopp multiplicerade med varandra, till exempel 1x2x4x1x3x2 = 48 rader. Dessa rader multipliceras sedan med radpriset som ligger på 1 kr. I det här exemplet blir alltså kupongens pris 48 kr. Om man vill förenkla och snabba upp spelandet kan man köpa en Harry Boy och få en färdig kupong med valfri insats.

Den lägsta insatsen vid spel på V65 är just 1 kr. Då streckas ett ekipage i vart och ett av omgångens sex lopp. Man kan självklart välja ut hur många hästar man vill i respektive lopp.

I regel är det lördagarnas omgångar som är de mest prestigefyllda, med störst antal spelare och den högsta totalomsättningen. Spelstoppen för V65 varierar beroende på vilken veckodag loppen körs. Under vardagar är det vanligen spelstopp kl 19 eller 20 medan det på helger sätts till kl 14.

Vinster betalas ut till de spelare som prickar in sex rätt respektive fem rätt. 65% av en spelomgångs totala omsättning betalas ut, där de spelare som prickar in sex rätt delar på 50% av vinstpotten och de spelare som prickar in fem rätt delar på övriga 50%.

Det finns även en variant av V65 där man enbart har vinstchans på 6 rätt. De spelare som lyckas med detta vinner 2 gånger den ordinarie utdelningen. Detta alternativ finns även för V75 och V86, men det är som mest populärt på just V65.

Vid de V65-omgångar där ingen spelare lyckas pricka in sex rätt, alternativt om utdelningen på 6 rätt landar på under 20 kr, läggs pengarna i en vinstpott som flyttas till kommande veckas omgång.

Som väntat är det just jackpottomgångar som brukar ge de största vinsterna på sex rätt. Detta är inte bara tack vare att jackpotten adderas till den ordinarie potten, utan också på grund av det ökade intresset för en jackpottomgång jämfört med en omgång med enbart ordinarie pott.

V65 körs på ett tjugotal travbanor runtom i Sverige. Betydande banor är bland annat Boden, Solvalla, Mantorp, Bergsåker, Kalmar och Halmstad. Några gånger per år händer det också att loppen körs på galoppbanorna Jägersro och Täby.