Travsystem V75

Det första V75-loppet gick av stapeln den 30 oktober 1993 på Jägersro utanför Malmö. Idag har V75 växt till den populäraste formen av travspel hos ATG. Huvudförklaringen är att det är den spelform som har mest pengar i potten och de högsta toppvinsterna. V75 körs en gång i veckan, oftast på lördagar, året runt. Några veckor varje år arrangeras även en andra omgång, och då nästan alltid på en onsdag.

Eftersom V75 är travets elitserie är det alltid tusentals travintresserade som vill följa loppen live. Det gör att dessa lopp endast körs på de större travbanorna. Dessa är Solvalla, Jägersro, Axevalla, Åby och Bergsåker.

Det finns flera olika sätta att spela på V75. Man kan antingen spela på plats på den aktuella travbanan , hos något av Sveriges cirka 2000 spelombud eller via nätet på ATG:s webbplats.

Spelet går ut på att försöka pricka in de vinnande ekipagen i samtliga av sju olika lopp. När man fyller i sin spelkupong börjar man med att placera ut streck vid var och en av de hästar man vill spela på i respektive lopp. Man kan välja hur många eller få hästar man vill. Det finns inga begränsningar. Därefter summeras antalet rader vilket motsvarar antalet streck i respektive lopp multiplicerade med varandra, till exempel 1x2x4x1x3x2x1 = 48 rader. Dessa rader multipliceras sedan med radpriset som ligger på 0,50 kr. I det här exemplet blir alltså kupongens pris 48/2 = 24 kr.

Den lägsta insatsen vid spel på V75 är just 0,50 kr, vilket motsvarar en rad, alltså en tippad häst i var och en av de sju loppen. Man kan självfallet välja ut hur många hästar man vill i respektive lopp.

Vinster betalas ut till de spelare som prickar in 7 rätt, 6 rätt och 5 rätt. 65% av totalomsättningen betalas ut i form av vinster enligt följande:

7 rätt = cirka 26% (40% av vinstpotten)
6 rätt = cirka 13% (20% av vinstpotten)
5 rätt = cirka 26% (40% av vinstpotten)

Låt oss säga att omsättningen för en V75-omgång totalt sett är 10 miljoner. Då kommer de spelare som får in 7 rätt dela på cirka 2,6 miljoner. Spelare som prickar in 6 rätt delar på 1,3 miljoner. De som får in 5 rätt delar på 2,6 miljoner.

En specialvariant är spelet V7 där vinst endast betalas ut vid 7 rätt. De spelare som prickar rätt vinner då hela 2,5 gånger den ordinarie utdelningen.

Vid de V75-omgångar där ingen spelare får 7 rätt skapas en jackpott där vinstmedlen från den veckans omgång förs över till omgången som körs veckan därpå. Samma sak händer om utdelningen på 5 och/eller 6 rätt understiger 15 kr. Vinstmedlen går endast till potten för 7 rätt.

Inte helt oväntat är det just jackpottomgångarna som brukar ge de största vinsterna på 7 rätt. Detta är inte bara tack vare att jackpotten adderas till den ordinarie potten, utan också på grund av det ökade intresset för en jackpottomgång jämfört med en V75-omgång med enbart ordinarie pott.

Den högsta V75-vinsten som hittills har betalats ut ligger på 67,3 miljoner kronor. Den vinnande kupongen spelades på Axevalla den 27 februari 2010.