Spelsystem Bomben

Bomben är ett relativt nytt spel i Svenska Spels historia och saknar Stryktipsets långa anor. Ändå har Bomben redan hunnit bli ett av de mest populära spelen, där det särskilt är spelare på jakt efter storvinsten som lägger insatserna. Bomben går ut på att gissa resultatet i ett visst antal matcher, vilket kan leda till mycket höga vinster när utfallet inte är det förväntade. Medan ett tipstecken som etta, kryss och tvåa inte genererar några större oddsskillnader kan en match som slutar med oväntat många mål nå upp till riktigt höga odds, vilket ökar chanserna för stora pengar vid vinst.

Varje omgång i Bomben har tre eller fyra matcher, som Svenska Spel bestämmer på förhand. Det går alltså inte att själv styra matcher som ska ingå på Bomben-kupongen. Det har å ena sidan fördelen att det är enkelt att få en överblick av vad oddsen och därmed den slutliga vinsten är, å andra sidan minskar det flexibiliteten för spelaren som måste anpassa sig till dagens matcher. Allt som oftast är det stormatcherna som väljs ut till Bomben, vilket gör att chansen är stor att matcher med stort allmänt intresse – som landskamper eller avgörande titelmatcher – finns med på kupongen.

En enkelrad på Bomben innebär att man helt sonika gissar resultatet i matcherna. Du kan exempelvis lämna in en rad som tippar att matcherna ska sluta 3-0, 1-1 och 2-3. Om matcherna slutar så har du vunnit. Eftersom sannolikheten att du ska vinna när du bara lämnar in en rad är mycket liten väljer dock många att spela system i stället. Det innebär att man lägger till rader som gör att flera olika utfall kan leda till vinst. Om du exempelvis tror att lag A kommer att vinna mot lag B med antingen ett eller två mål mot noll – men du har svårt att bestämma dig för vilket resultat du ska välja – så kan du välja att ta med båda. Det har naturligtvis ett pris: radantalet fördubblas och du måste betala mer.

När det kommer till utbetalningar är Bomben något av en kompromiss mellan två sätt. Medan Stryktipset ger ut en fast summa pengar och Lången låter dig välja odds och insats själv har Bomben ett fast odds som du multiplicerar med din egen insats. Det innebär att du har möjlighet att själv styra hur stor din vinst ska bli om du skulle få in kupongen. Att satsa tio kronor per rad innebär alltså att din insats multipliceras med vinnaroddset för att få fram vinstsumman. Problemet är förstås att en hög insats per rad snabbt blir en dyr affär när radantalet börjar öka. Om du måste hålla dig till en spelbudget, vilket gäller för de allra flesta spelarna, så gäller det att hitta avvägningen mellan att spela ett så stort antal rader som möjligt för att öka sannolikheten samtidigt som man vill ha en så hög insats per rad som möjligt för att bättra på vinsten.