Sportsbetting

Ett av de mest klassiska sätten att ägna sig åt spel och vadslagning är sportsbetting. Vadslagning i sportens värld har funnits så länge som sport i sig har existerat och i dag har det vuxit till en miljardindustri med många tusen spelare. Oavsett om man vill spela på enskilda matcher eller en större kupong finns det ett alternativ som kan ge både spänning och storvinster. Sportsbetting kommer i många olika former, där det går en skiljelinje beroende på om du vill spela på spel med en fast vinstsumma eller om du föredrar att själv bestämma oddset.

Om du tycker att det förstnämnda verkar roligare ska du söka dig till spel som Stryktipset. Där är utbetalningen fixerad, vilket innebär att den är samma för varje spelare oavsett hur stor insatsen är. Det har framför allt två fördelar: dels kan du enkelt räkna ut vinsten utan att behöva multiplicera insatsen med oddset, och dels kan du kamma hem storvinsten även med mindre insatser. Eftersom spel med fixerade vinster betalar ut lika mycket till alla vinnare spelar det ingen roll om du satsade en eller hundra kronor. Det gör det till ett bra spel för den som vill ha chans på storvinsterna utan att behöva sätta in mycket pengar på sitt spelkonto.

Nackdelen är förstås att vinstchansen är betydligt mindre när insatserna också är lägre. Visserligen är det teoretiskt möjligt att exempelvis få 13 rätt på Stryktipset genom att endast satsa en rad, men eftersom det finns massvis av möjliga kombinationer är sannolikheten mycket liten. För att öka vinstchanserna krävs ett system som ofta innehåller fler rader – vilket i sin tur innebär att insatsen blir högre. En annan nackdel med spel som har en fixerad utbetalning är att det är svårt att gå plus i längden. Eftersom det kan dröja lång tid mellan vinsterna är det inget bra alternativ för den som vill livnära sig på sitt spelande.

Om man vill kunna styra storleken på vinsten på egen hand kan spel som Oddset och Lången vara en bättre idé. Då räknas vinsten ut efter en multiplikation av insatsen och oddset. Oddsen sätts av Svenska Spel i varje given match och kan variera mellan mycket låga till mycket höga, vilket gör det möjligt att variera spelandet. Med tanke på flexibiliteten är det också ett spelsätt som passar alltifrån risktagande gamblers till spelare som gillar att satsa på tryggare matcher eller evenemang.

Sportsbetting är något som försiggår inom de allra flesta sporterna idag, men störst är förstås marknaden på idrotter där publikintresset och mediebevakningen är som störst. Stora landskamper med Sveriges medverkan brukar generera särskilt hög omsättning – men numera går det att spela på de allra flesta ligorna och matcherna runt om i världen. Alltifrån koreanska bordtennismatcher till de lägre divisionerna i den engelska fotbollen är numera spelobjekt. Dessutom har livebettingen fått sig ett uppsving i och med internets utbredning. Idag är det enkelt att lägga sina spel under evenemangets gång direkt på nätet.