Spelsystem Oddset

Oddset är Svenska Spels sektion av oddsbaserade spel som inkluderar en rad olika spelformer. Här hittar vi inte bara klassikerna Lången och Bomben utan nyare spelformer som Powerplay och Livebetting. Varje spel har sin egen speciella utformning vilket gör att spelare kan försöka hitta ett system som passar bäst för ändamålet. Eftersom de här spelen gör att det går att variera insatsen efter egen plånbok är det också möjligt att anpassa spelandet efter de egna förutsättningarna. För den som vill sätta sig in i smarta system för att öka vinstchanserna finns det några viktiga frågor att ta ställning till, beroende på vilket spel som man föredrar.

En spelform som lanserades relativt nyligen – men som redan vunnit stor popularitet – är Oddset Powerplay. Det går ut på att Svenska Spel sätter ihop en kupong varje spelomgång med åtta på förhand utvalda ishockeymatcher, som spelaren ska försöka tippa rätt segrare i. Matcherna är oftast hämtade från den svenska elitserien, men det kan också handla om matcher från NHL, utländska ligor, hockeyallsvenskan eller till och med divison I. Det innebär att det krävs en bred och gedigen hockeykunskap för att kunna hålla koll på alla matcher som kan tänkas dyka upp på kupongen.

Att tippa på Powerplay liknar i mångt och mycket det besläktade spelet Topptipset. Det innebär att varje rad kostar en krona och det finns möjligheten att tippa både enkelrader och större system. Att tippa flera enkelrader är bra för den som vill sprida ut sina chanser och undvika att lägga alla ägg i samma korg. Det vanligaste är ändå att tippa ett vanligt matematiskt system. Då väljer spelaren ut ett par, tre, eller till och med alla matcher, där han eller hon vill ha en halvgardering. Det går också att välja helgarderingar i upp till sju av åtta matcher.

Utbetalningen per rad är densamma för alla spelare och anges därför i kronor istället för i decimalodds. Det går dock att satsa två, fem eller tio kronor per rad, vilket multipliceras med slutsumman vid vinst. Det är en funktion som finns till för att chansen till högvinst inte ska försvinna bara för att favoriterna håller för trycket. Eftersom vinstens storlek avgörs av hur många skrällar som kupongen innehåller kan annars en kupong med många favoritvinnare rendera i en liten slutvinst. Med hjälp av flexibel radinsats kan en spelare multiplicera vinstsumman med upp till tio kronor – vilket ger en respektabel totalvinst även de gånger som skrällarna lyser med sin frånvaro.

Ett annat spel i Oddset-familjen är Oddset Matchen. Det är en liknande konstruktion som Oddset Bomben, med skillnaden att det här endast handlar om att sätta resultat på en match. Det låter kanske enkelt, men att gissa rätt resultat kan vara klurigt och brukar generera höga odds. Ett sätt att öka sina chanser är att lägga en mindre summa pengar på flera olika resultat och på så sätt sprida ut sina chanser. Det gäller speciellt i de fall där resultatet är oväntat och oddset högre. Då kan vinstsumman bli bra även om insatsen är liten.